czwartek, 1 października 2015

Jak wybrać dobrą kawę ziarnistą

Kawę  pije  praktycznie  każdy.  Jednak  nie  wszyscy  przywiązują  uwagę  do  tego,  co  tak naprawdę piją. Kupując kawę ziarnistą, trzeba wybrać tą najlepszą. Nie każda nadaje się do picia, a już na pewno nie każda jest zdrowa. Warto więc zorientować się, jak wybrać dobrą kawę ziarnistą.





Dobra  kawa  ziarnista  to  taka,  która  jest  szczelnie  zapakowana. Nie  powinno  się  kupować kawy na wagę, czyli przesypywanej z woreczka do woreczka, zgodnie z potrzebami klienta. Dobra kawa to również taka, która ma średniociemne ziarnka, a nie całkiem spalone. Wśród popularnych  kaw  ziarnistych  jest  gatunek  arabika  –  o  łagodnym  smaku  oraz  robusta  –  o ostrzejszym  smaku  niż  poprzednia. Jeśli chodzi o kraj pochodzenia, godna polecenia jest np. kawa brazylijska oraz kawa etiopska.




Zabierając  się  za  mielenie  kawy,  należy  robić  to  w niedużych  porcjach,  aby  na  bieżąco  zużywać  przygotowany  proszek.  Wówczas  kawa  nie będzie miała czasu na zwietrzenie, a dzięki temu zachowa swój smak i aromat.Dobrze  wybrana  kawa  to  gwarancja  nieprzeciętnego  smaku  i  aromatu.  Wypicie  dwóch filiżanek tego napoju, da energię na cały dzień. Warto tylko pamiętać, by nie pić jej na pusty żołądek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz