Kawę pije praktycznie każdy. Jednak nie wszyscy przywiązują uwagę do tego, co tak naprawdę piją. Kupując kawę ziarnistą, trzeba wybrać tą najlepszą. Nie każda nadaje się do picia, a już na pewno nie każda jest zdrowa. Warto więc zorientować się, jak wybrać dobrą kawę ziarnistą.
Dobra kawa ziarnista to taka, która jest szczelnie zapakowana. Nie powinno się kupować kawy na wagę, czyli przesypywanej z woreczka do woreczka, zgodnie z potrzebami klienta. Dobra kawa to również taka, która ma średniociemne ziarnka, a nie całkiem spalone. Wśród popularnych kaw ziarnistych jest gatunek arabika – o łagodnym smaku oraz robusta – o ostrzejszym smaku niż poprzednia. Jeśli chodzi o kraj pochodzenia, godna polecenia jest np. kawa brazylijska oraz kawa etiopska.
Zabierając się za mielenie kawy, należy robić to w niedużych porcjach, aby na bieżąco zużywać przygotowany proszek. Wówczas kawa nie będzie miała czasu na zwietrzenie, a dzięki temu zachowa swój smak i aromat.Dobrze wybrana kawa to gwarancja nieprzeciętnego smaku i aromatu. Wypicie dwóch filiżanek tego napoju, da energię na cały dzień. Warto tylko pamiętać, by nie pić jej na pusty żołądek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz